IndkøbskurvIngen varer

Amalienborg Slot

Amalienborg blev bygget i 1700-tallet og er en af de mest imponerende rokokobygninger i Danmark.

Amalienborg er et slotsanlæg i Frederiksstaden i København og er hovedresidens for den danske monark. Anlægget består af fire næsten ens palæer, der omkranser en ottekantet slotsplads. De benævnes med uret fra kolonnaden: Christian VII’s palæ (også kaldes Moltkes Palæ, gæstepalæ), Christian VIII's Palæ (også kaldet Levetzaus Palæ, gæstebolig for Prins Joachim og Prinsesse Benedikte), Frederik VIII's Palæ (også kaldet Brockdorffs Palæ, kronprinsefamiliens bolig) og Christian IX's Palæ (dronningens og prinsgemalens bolig). I midten af slotspladsen er der rejst en statue af Kong Frederik V fra 1771.

På Amalienborgmusset i Christian VIII’s palæ kan du opleve det kongelige liv i fortid og nutid. Museet præsenterer de seneste konger og dronningers private værelser og en udstilling om monarkiet med dets mange traditioner.

Den Kongelige Livgardes vagtskifte

Amalienborg er også kendt for Den Kongelige Livgarde. Hver dag kan du opleve gardernes vagtskifte. Livgarden marcherer fra Livgardens Kasserne i Gothersgade 100 ved Rosenborg Slot gennem Københavns gader for at ende ved Amalienborg, hvor vagtskiftet finder sted kl. 12:00. Ruten varierer. Der er tre slags vagter: Kongevagt, løjtnantsvagt og palævagt.

En kongevagt sker, når Hendes Majestæt Dronningen bor i Christian IX's Palæ. Denne vagt er den største, og kun i denne indgår fanen. En kongevagt er under kommando af en major eller en kaptajn, og udgår fra Livgardens Kaserne i Gothersgade 100 kl. 11:27.

En løjtnantsvagt sker, når Hans Kongelige Højhed Kronprinsen, som regent, og/eller Hans Kongelige Højhed Prins Joachim, som rigsforstander, og/eller Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Benedikte, som Rigsforstander, bor i Christian VIII's Palæ eller når Hans Kongelige Højhed Prinsgemalen bor i Christian IX's Palæ. Størrelsen på vagten afhænger af, hvor mange af førnævnte der bor i palæerne. En løjtnantsvagt er under kommando af en kaptajn eller en premierløjtnant, og udgår fra Livgardens Kaserne i Gothersgade 100 kl. 11:30.

En palævagt sker, når ingen kongelige bor i palæerne, og det er den mindste vagt på Amalienborg. En palævagt er under kommando af en sergent, og udgår fra Livgardens Kaserne i Gothersgade 100 kl. 11:32.

Både kongevagter og løjtnantsvagter har følge af musikkorps og tambourkorps. Ved særlige lejligheder, som fx dronningens fødselsdag 16. april, bærer Livgarden rød vagtgalla, og gallafanerne med kongevåbnet indgår.

Oplev Gallasalen

I juni, juli og august er der hver dag adgang til Gallasalen og de øvrige pragtrum på beletagen, som stadig er i kongelig brug. Resten af året er der adgang om lørdagen.

Museets maskot, elefanten Hannibal, guider børnene rundt på museet på skilte i øjenhøjde.

Kort

Adresse

Amalienborg Slotsplads 5
1257 Copenhagen K

Åbningstider

I juni, juli og august er der hver dag adgang til Gallasalen og de øvrige pragtrum på beletagen, som stadig er i kongelig brug. Resten af året er der adgang om lørdagen.