IndkøbskurvIngen varer

De Kgl. Stalde - Christiansborg Slot

De Kongelige Stalde på Christiansborg er hjemsted for de heste og kareter, som Kongehuset bruger ved officielle arrangementer og festlige lejligheder.

Allerede i 1500-tallet lå der bag Københavns Slot et større staldanlæg, der rummede kongens heste og vognpark. I 1590 talte en udenlandsk rejsende 52 heste i staldene.

På den hesteinteresserede Christian 5.s tid i slutningen af 1600-tallet var der ca. 170 heste og 152 ansatte i De Kongelige Stalde. Der var direkte adgang til staldene fra slottet via en løngang, og kongen kom her dagligt.

Oplev 20 hvide heste i De Kongelige Stalde

Da staldene blev opført i 1745, stod der 250 heste mellem marmorsøjlerne. I løbet af 1900-tallet blev hestene gradvist fortrængt af biler, men der er stadig ca. 20 heste opstaldet i De Kongelige Stalde.

De hvide heste i stalden er kladrubere fra Tjekkiet. De første af racen kom til stalden i 1994 på foranledning af Prinsgemalen. Kladrubere er blide og intelligente og har i århundreder trukket kareter for de europæiske fyrstefamilier. De fødes mørke og bliver hvide i 6-7 års alderen.

Hestene trænes dagligt på Christiansborgs ridebane og i byens gader. Fra midten af juni til begyndelsen af august kommer de på græs i Nordsjælland.

Oplev kongehusets kareter

Det danske kongehus råder over en stor samling gallakareter og hestekøretøjer, hvoraf størstedelen er udstillet i De Kongelige Stalde, når de ikke er i brug.

Levende museum

Samlingen i De Kongelige Stalde rummer seletøjsmuseum med gamle uniformer fra den Kongelige Stald Etat, stald med kongehusets køre- og rideheste, samt vognremise med gallakareter og vogne, hvoraf nogle stadig bruges i dag ved særlige lejligheder.

I dag er knap 20 heste opstaldet i De Kongelige Stalde, og derfor er det et delvist levende museum. Hestene er dog på græs i den almindelige ferieperiode. Besøg i Majestætens stalde og kareter kan arranges ved særlig aftale.

Kort

Adresse

Christiansborg Ridebane
1218 København K

Åbningstider

Dagligt: 13:30 - 16:00
(oktober-april: Mandag lukket)

Find vej

Bus: 1A, 2A, 6A, 15, 26, 29, 40, 66, 350S
Metro: Kgs. Nytorv