IndkøbskurvIngen varer

Kastellet

Kastellet i København er et af de bedst bevarede fæstningsanlæg i Nordeuropa. Det blev bygget som en del af Københavns Volde af Christian IV fra 1624.

Kastellet blev senere udbygget på foranledning af Kong Frederik III og fremstår i dag som en femstjernet kontruktion med fem bastioner og tre raveliner og to contregarder. Kastellet har desuden sin egen kirke, Kastelskirken, og en mølle.

Du finder Kastellet på kanten af indre by og Østerbro, tæt ved Langelinie. De smukke grønne omgivelser gør Kastellet til et meget populært udflugtsmål for en god spadseretur eller løbetur på Voldene - et fristed tæt på centrum og byens travle liv.

Fængslet på Kastellet

Kastellet fungerede under enevælden som Københavns militær- og statsfængsel. Arretsbygningen i Kastellet var bygget op ad kirken med huller fængselscellerne til kirkerummet, så fangerne kunne følge med i gudstjenesterne.

Flere prominente fanger sad i Kastellet især anklaget for forbrydelser mod kongen eller Kongeloven. Eksempelvis blev Johan Friederich Struense arresteret natten til 17. januar 1772 efter et maskebal i København. Her afventede han i ca. tre måneder sin henrettelse lænket til gittervinduet til venstre for døren i bygningen Fortunstokken. Han blev dømt for majestætsfornærmelse for sin affære med Dronning Caroline Mathilde.

Kunst på Kastellet

Kunstmaleren Christian Købke (1810-48) malede mange af sine motiver i Kastellet, hvis mølle hans far ejede. Det er værker som i dag anses for verdenskunst. El del kan ses på Statens Museum for Kunst.

Kastellet i dag

I 2004 fyldte Kastellet 340 år. Kastellets fødselsdag markeres hvert år med et åbent hus-arrangement sidste søndag i oktober. Samme dag kan møllen ses i funktion.

Kastellet ejes af Forsvaret og rummer forsvarschefens residens i Kommandantgården og Hjemmeværnet, Forsvarets Efterretningstjeneste m.fl..

Kastellet er fredet og er både militærområde, kulturhistorisk mindesmærke, museum og park.

Kirkepladsen anvendes jævnligt til paradeplads ved officielle besøg og koncerter med militærorkestre.

Den Kongelige Livgarde bestrider vagten i Kastellet med et vagtmandskab på fire gardere, en næstkommanderende samt en vagtkommandør.

Det er muligt at fiske på kastellet ved køb af fiske tegn.

Det er ikke lovligt at bevæge sig på græsset inde på kastellet.

Gratis entré

Kort

Adresse

Gl. Hovedvagt
Kastellet 1
2100 København Ø

Åbningstider

Mandag - søndag: 06:00 - 22:00

Find vej

Østerport station:
Tog: Regional- eller S-tog
Bus: 1A eller 15