IndkøbskurvIngen varer

Vor Frue Kirke (domkirke)

Vor Frue Kirke i københavn er domkirke i Københavns Stift. Det har den været siden stiftets oprettelse i 1922. Kirken er tilegnet Jomfru Maria, som især tidligere også blev kaldt Vor Frue.

Der har været en kirke på stedet siden det 12. århundrede, men kirkebygningen er brændt og genopbygget flere gange. Tre gange har den været brændt helt ned til grunden og er efterfølgende erstattet af en ny bygning. Den nuværende kirke er bygget i begyndelsen af det 19. århundrede i klassistisk stil. Københavns Domkirke, som den ser ud i dag, er en enkel nyklassicistisk bygning efter tegninger af C.F. Hansen. Kirken har lagt hus til store begivenheder i Danmarkshistorien, hvor Valdemar Atterdag i 1363 bortgiftede sin 9-årige datter Margrethe, senere kendt som Margrethe I, kronprins Frederik blev viet til Mary Donaldson d. 14. maj 2004, og Søren Kierkegaard blev begravet i kirken i 1855. 

Grundstenen blev lagt af Frederik VI i 1817, og pinsedag 1829 var kirken klar til den højtidelige indvielse. Men faktisk har der ligget en kirke på stedet, siden Københavns grundlægger, biskop Absalon, tog initiativ til at bygge på stedet. Omkring år 1200 blev den første Vor Frue Kirke opført på byens højeste punkt.

Thorvaldsens skulpturer

Indvendigt udmærker kirkerummet sig ved Bertel Thorvaldsens mandsstore skulpturer af Jesus og de tolv apostle. Over alterbordet tager Kristus imod med åbne arme, mens hans apostle ser til fra kirkeskibets sider. Blot er Judas skiftet ud med Paulus.

Et gammelt rygte vil vide, at Thorvaldsen ikke var tilfreds med, at hans skulpturer skulle stå inde i kirkens nicher. Derfor lavede han dem bevidst lidt for store, så man måtte flytte dem ud på gulvet, hvor de kommer bedre til deres ret.

Både Bertel Thorvaldsen, Søren Kierkegaard og H. C. Andersen er begravet fra kirken.

Københavns bombardement

I 1807 ramte en brandraket spiret under englændernes bombardement ledet af admiral James Gambier og general Lord Cathcart. Bombardementet medførte kirkens totale nedbrænding.

Fri adgang

Kort

Adresse

Nørregade 8
1165 København K

Åbningstider

Mandag - søndag: 08:00 - 17:00

Find vej

Nørreport station/metro/bus